Rättsmedicinsk obduktion
merEn rättsmedicinsk obduktion utförs för att utesluta brott och fastställa dödsorsak. Den kan även göras för att fastställa en avliden persons identitet.
Varje år avlider cirka 90 000 människor i Sverige. Den läkare som konstaterar ett dödsfall ska avgöra om det finns skäl för en polisanmälan. Dödsfall som har eller kan ha orsakats av yttre påverkan ska polisanmälas, till exempel mord, självmord eller olyckor. Polisanmälan ska också göras vid plötsliga och oväntade dödsfall, vid misstanke om felbehandling inom hälso- och sjukvård eller när det är svårt att avgöra om dödsfallet har orsakats av yttre påverkan, till exempel vid förruttnelse av en kropp. En riktlinje är att dödsfall som orsakats av annat än sjukdom ska polisanmälas.
Polisen beslutar i sin tur om rättsmedicinsk obduktion, som utförs av Rättsmedicinalverket.
Den rättsmedicinska obduktionen syftar i första hand till att utesluta brott och fastställa dödsorsaken.
Så går en rättsmedicinsk obduktion till
Lagen (1995:832) om obduktion anger i vilka fall en rättsmedicinsk obduktion får göras, vad den ska innefatta och vem som får utföra den. Rättsmedicinska obduktioner utförs av en specialistläkare i rättsmedicin eller en ST-läkare under handledning av specialistläkare. En ST-läkare är en legitimerad läkare som genomgår en femårig specialiseringstjänst i rättsmedicin.
Obduktionen innefattar bland annat en noggrann undersökning av kroppens yttre och inre samt ibland röntgenundersökningar. Vid obduktionen tillvaratas prov för rättskemisk undersökning (ofta blod, urin och glaskroppsvätska). Dessa prov skickas till Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorieenhet i Linköping för analys. Du kan läsa mer om vår verksamhet rättskemi på sidan Rättskemi. Vid obduktionen tillvaratas även ofta vävnadsprov från en del av kroppens inre organ (hjärta, lungor, lever och njurar – men ibland även från andra organ). Vävnadsproven undersöks av rättsläkaren i mikroskop, efter bearbetning i ett så kallat histologiskt laboratorium. Efter genomförd rättsmedicinsk obduktion avger rättsläkaren ett preliminärt obduktionsutlåtande. I detta preliminära utlåtande utgår rättsläkaren endast från obduktionsfynden, vilket innebär att dödsorsaken sällan kan anges. Rättsläkaren anger också om kroppen kan lämnas ut för begravning eller kremering.
Om den avlidnes identitet inte är känd kan tilläggsundersökningar behöva genomföras. Du kan läsa mer om identifieringsarbetet på sidan om identifiering av avliden.
Obduktionsutlåtande
Obduktionsutlåtandet är rättsläkarens sammanställning av de fynd som gjorts vid obduktionen och vid eventuell mikroskopisk undersökning, svaret från den rättskemiska undersökningen, bakgrundsinformationen och eventuella andra undersökningar. Utlåtandet innehåller rättsläkarens samlade bedömning av samtliga fynd och omständigheter samt anger sannolik dödsorsak (till exempel drunkning) och dödssätt (mord, självmord, olycka eller sjukdom). Obduktionsrapporten och utlåtandet skickas till Polismyndigheten.
Kvalitetssäkring
För att säkerställa god kvalitet i det rättsmedicinska arbetet finns en kvalitetsorganisation och ett kvalitetsledningssystem som beskriver allt från arbetssätt och metoder till interna revisioner och jämförelser. Samtliga obduktionsärenden genomgår exempelvis en kontroll av ytterligare en läkare före expediering, för att säkerställa att rutiner och bestämmelser efterföljs. Obduktionsverksamheten är ackrediterad hos Swedac.
Även systematisk kunskapsförvaltning är viktigt för att säkerställa en god kvalitet, vilket bland annat sker vid avdelningens centrum för metodutveckling vid samordningsenheten.
Här finns våra rättsmedicinska enheter
Från söder till norr finns sex enheter; rättsmedicin Lund, rättsmedicin Göteborg, rättsmedicin Linköping, rättsmedicin Solna/Stockholm, rättsmedicin Uppsala, rättsmedicin Umeå.
Uppdragsgivare
Rättsmedicinska obduktioner görs i första hand på uppdrag av polisen men även på uppdrag av åklagare, domstol och länsstyrelse. Varje år utför RMV 5 000 – 6 000 rättsmedicinska obduktioner.