
Jag är våldsutsatt eller våldsutövare
Om du är målsägande eller misstänkt gärningsperson i en händelse som omfattat fysiskt våld kan Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten begära ett rättsintyg från Rättsmedicinalverket. Läs mer på webbplatsen om rättsintyg
Blir du slagen eller hotas av någon som står dig nära? Det kan vara en sambo, förälder eller ett syskon. Tveka inte att anmäla till polisen.
Läs mer om hjälp och stöd för dig som blivit våldsutsatt på polisens webbplats
Frågor och svar om rättsintyg för dig som är våldsutsatt eller våldsutövare
-
-
Hur går en undersökning inför utfärdande av ett rättsintyg till?
Du får besöka en rättsmedicinsk enhet. Polisen följer ofta med dig till enheten. I undersökningsrummet får du träffa en rättsläkare från Rättsmedicinalverket. De informerar dig om vad ett rättsintyg är, under vilka förutsättningar ditt samtycke krävs och förklarar hur undersökningen kommer att gå till. Läkaren tittar på kroppen och fotograferar och beskriver eventuella skador på huden. Det underlättar därför om du har kläder som är enkla att ta av och på. Det är också en fördel om du inte bär smink. Läkaren använder sig av en linjal för att skadornas storlek ska framgå av fotografierna. Om du vill ha med dig en närstående kan du kontakta polisen och fråga om det går bra.
Om det behövs kan Rättsmedicinalverkets läkare genomföra spårsäkring och ta prover som hårprov.
Om du inte kan besöka en rättsmedicinsk enhet, till exempel på grund av att den ligger långt bort från där du bor, kan du undersökas av Rättsmedicinalverkets forensiska dokumentationsläkare (FD-läkare) som finns på olika orter. En sådan undersökning går till på ungefär samma sätt som ovan.
Här kan du läsa mer om samtycke till undersökningen och till utfärdandet av rättsintyget.
-
Jag är målsägande i en brottsutredning och polisen vill nu inhämta ett rättsintyg från er där jag ska genomgå en undersökning. Vilken rätt har de att göra det?
Målsäganden måste samtycka till att ett rättsintyg utfärdas, men det finns undantag om rättsintyget baseras enbart på handlingar. Undantagen är kopplade till brottsrubricering och till den påföljd som det misstänkta brottet kan ge.
Ett rättsintyg som baseras på en undersökning av målsäganden kräver målsägandens samtycke. Om målsäganden motsäger sig undersökningen får läkaren inte genomföra den.
-
Jag är misstänkt i en brottsutredning och polisen vill nu inhämta ett rättsintyg från er. Vilken rätt har jag att motsäga mig en undersökning?
Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten kan fatta ett beslut om att kroppsbesiktiga en misstänkt gärningsperson enligt 28 kap. rättegångsbalken. En kroppsbesiktning är en tvångsåtgärd som innebär undersökning av kroppens yttre och inre, samt provtagning från kroppen för undersökning.
Om personen som rättsintyget avser har genomgått en kroppsbesiktning eller om annan undersökning än kroppsbesiktning har ägt rum och personen är misstänkt för en viss typ av brott, kan rättsintyget utfärdas utan hens samtycke.
-
Jag har blivit misshandlad och har fotograferat mina skador med min mobil. Kan jag skicka bilderna till er och få ett rättsintyg?
Nej, som privatperson kan du inte vända dig till Rättsmedicinalverket för att få ett rättsintyg utfärdat.
-
Jag har blivit misshandlad och vill ha bevis på det. Kan jag komma till er för att undersökas och få ett rättsintyg utfärdat av er?
Privatpersoner kan inte vända sig till Rättsmedicinalverket för att få ett rättsintyg utfärdat. Det är bara Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten som kan begära rättsintyg av Rättsmedicinalverket.
Du kan även gå till en akutmottagning eller vårdcentral för att få dina skador dokumenterade. I ett senare skede kan Polismyndigheten inhämta din patientjournal, t.ex. om det blir aktuellt med ett rättsintyg. Läs mer på sidan för våldsutsatt/våldsutövare.
-
Skickas rättsintyget hem till mig?
Nej, när rättsintyget är färdigt skickas det elektroniskt till beställaren som vanligtvis är Polismyndigheten.
-
Hur går en undersökning inför utfärdande av ett rättsintyg till?