Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Kristina Sygel, rättspsykiater

Dubbelspecialist med viktigt uppdrag

mer

Kristina Sygel är rättspsykiater på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsenhet i Stockholm. Hon leder rättspsykiatriska undersökningar av personer som begått brott och kommer nära de som undersöks som ofta är i en mycket utsatt situation.

Syftet med en rättspsykiatrisk undersökning är att underlätta för domstolen att bedöma om en person som har begått ett brott har en allvarlig psykisk störning eller inte. Om personen har en allvarlig psykisk störning när hen har begått ett brott så bör hen helst dömas till något annat straff än fängelse enligt svensk lagstiftning.

Som rättspsykiater medverkar Kristina Sygel i rättspsykiatriska undersökningar av personer som är misstänkta för brott. Det kan vara dels en mindre undersökning som heter paragraf sju-undersökning som är en slags screeningundersökning där man bland annat tar fram rekommendationer till domstolen om det skulle behövas en större undersökning.  Dels de större rättspsykiatriska undersökningarna som görs på Rättsmedicinalverkets enheter i Stockholm och Göteborg. De varar i 4-6 veckor och de misstänkta är oftast är intagna på en av utredningsavdelningarna.

– Det är de rättspsykiatriska undersökningarna som är huvuduppgiften men sedan tar vi också hand om personer som genomgår rättspsykiatriska undersökningar under tiden de vistas på vår intagningsavdelning, säger Kristina Sygel.

Dubbel specialist

Kristina är som alla rättspsykiater läkare i grunden. Efter allmäntjänstgöringen har hon gått en specialistutbildning i psykiatri och efter det ännu en specialistutbildning för att bli specialist i rättspsykiatri. Rättspsykiatri är en liten specialitet och som alla rättspsykiater är hon dubbel specialist. Inom Rättsmedicinalverket jobbar ungefär 25 rättspsykiater på enheterna i Stockholm och Göteborg.

– Jag tycker väldigt mycket om att gå till mitt jobb varje morgon. Det har jag alltid gjort. Jag tycker mycket om att jobba med den gruppen av klienter som jag träffar. Det är personer i en väldigt utsatt situation då alla är där för att de är misstänkta för någon form av brott. Vi får ofta en ganska unik chans att gå igenom hela deras levnadsberättelse.

Kristina jobbar i ett team tillsammans med psykologer, forensiska socialutredare och vårdare. De samlar också in journalhandlingar och tittar på den intagnes kontakt med vården och hur hela livet har varit för att försöka bedöma om personen har en allvarlig psykisk störning. Jobbet innebär mycket skrivande och analyserande men Kristina uppskattar mötet med klienten.

Jag tycker jobbet är som bäst när jag har en dag med många samtal med intagna. När jag faktiskt får sitta och prata och lyssna och försöka ställa frågor och hjälpa en klient berätta för mig hur de har levt med sina psykiatriska symtom.

Finns det någon myt om ditt yrke eller din yrkeskår som du kan slå hål på?

–  Jag tror att det finns nog många som tror att vi är ett gäng äldre män med stora skägg som röker pipa och sitter och filosoferar. Eller att vi skulle vara excentriska. Men så är det ju inte. Det är väldigt jämnt mellan män och kvinnor faktiskt. Vi är i olika åldrar och har olika bakgrunder, men så klart, utbildningen är ju gemensam. Vi är ganska vanliga människor faktiskt och jag tror inte att man kan peka ut en rättspsykiater på stan.


Kristina får ibland frågor om specifika fall i sociala sammanhang. Det kan vara från personer som har läst något i media till exempel och frågar hur det är i det här fallet, var den här personen sjuk eller inte?

–  Vi svarar inte kring enskilda fall, men jag passar alltid på att berätta och upplysa om rättspsykiatri och om rättssystemet och hur det ser ut i Sverige. Men utan att gå in på detaljer om olika fall.

Är du rädd att jobba med personer som har begått brott?

–  Vi har väldigt duktig personal och bra rutiner och jag känner mig alltid säker på arbetet. Ibland kan personen vara väldigt sjuk och uttala ett hot eller något sånt. Men jag har aldrig känt mig rädd på jobbet eftersom jag alltid känner att jag har en väldigt stor uppbackning från väldigt professionella kollegor.