Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Ung man med mörka glasögon och ring i underläppen hållandes ett diplom
Liam Ward, medicinsk biolog visar priset för bästa vetenskapliga artikel från en ung forskare inom det rättstoxikologiska området.

Liam prisades för bästa forskningsartikel

mer 2024-09-16

Liam Ward, till vardags medicinsk biolog på Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi och forskare på Linköpings universitet, har fått pris för bästa vetenskapliga artikel från en ung forskare inom det rättstoxikologiska området.

​​​Liams artikel, med rubriken ”Postmortem metabolomics as a high-throughput cause-of-death screening tool for human death investigations” som publicerades i tidsskriften iScience i maj tidigare i år, ingår i den forskningsmiljö om postmortal metabolomik som tilldelades medel av Vetenskapsrådet förra året.

Priset delades ut när TIAFT (The International Association of Forensic Toxicologists) samlades till kongress i S:t Gallen i Schweiz i början av september.

Liam avslöjar att han fick en smärre chock när hans namn ropades upp under den gala som avslutade den rättstoxikologiska kongressen i S:t Gallen.

– Ja, absolut. Det forskningsfält där jag verkar är ju inte så stort ännu och brukar därför inte få den här typen av uppmärksamhet. Så jag blev väldigt chockad men också väldigt stolt och glad.

Han berättar att han fått flera hälsningar från forskare som glatts åt utnämningen.

– Det är flera som beskrivit det här som ännu ett bevis för att forskningen kring vårt område blir allt mer intressant. Vi tror ju mycket på potentialen med postmortal metabolomik och då är den här typen av erkännande extra kul.

Liam var en av flera deltagare från Rättsmedicinalverket vid kongressen i Schweiz. Han berättar att programmet var späckat med spännande presentationer och där han själv också fick möjlighet att hålla ett föredrag om den pågående forskningen.

– Jag höll en presentation om hur vi kan använda de metoder vi tar fram inom vår forskning för att hjälpa till att bestämma möjliga tidsintervaller för dödstidpunkt. Något förenklat kan man säga att vi tittar på om man med hjälp av den postmortala metabolomiken kan bli än mer precis när det gäller att bedöma när någon har dött.

Läs mer om forskningen kring postmortal metabolomik: