Rättsmedicinalverkets medarbetare får pris
mer 2019-02-07Tre av myndighetens medarbetare har fått pris när Läkartidningen har utsett 2018 års bästa artiklar. Professor Anders Eriksson för en artikel om skakvåld och rättsläkarna Anders Rietz och Johanna Loisel för sin artikel om skadedokumentation.
Anders Eriksson har tillsammans med medförfattaren Niels LynØe skrivit en text om skakvåld (”shaken baby syndrome”). De har också vunnit Oxford University Press pris ”Best of Philosophy 2018” för en artikel i den ansedda skriften Journal of Medicine & Philosophy om skakvåldsparadigmets uppgång och fall.
I artikeln i Läkartidningen beskriver författarna att forskningen kring skakvåld har ett svagt vetenskapligt underlag för den så kallade triadens (subduralblödning, retinala blödningar och neurologisk påverkan) diagnostiska träffsäkerhet vid bedömning av skakvåld. Cirkelargumentation utgör det allvarligaste metodologiska felet i tidigare forskning, vilket medför felaktigheter i diagnostik av skakvåld hos spädbarn.
– Det är särskilt roligt att få en utmärkelse för dessa artiklar, både nationellt och internationellt, då det är ett kontroversiellt ämne där vi med stor noggrannhet har detaljgranskat och kvalitetsbedömt över 1 000 vetenskapliga artiklar som grund för våra slutsatser, säger Anders Eriksson.
Artikeln om skakvåld i Läkartidningen
Lynoe N, Juth N, Eriksson A. From child protection to paradigm protection – The genesis, development and defense of a scientific paradigm. Journal of Medicine and Philosophy 2018. doi:10.1093/jmp/jhy015.
En rättssäker skadedokumentation viktigt i polisutredningar
Rättsläkarna Anders Rietz och Johanna Loisel får pris för sin artikel om skadedokumentation där de pekar på vikten av att göra en ordentlig skadedokumentation för att få fram rättsintyg av bra kvalitet.
I artikeln ger de generella råd om skadedokumentation och hur den kan göras effektivt och ändamålsenligt av alla läkare som är verksamma i den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården.
– En bra genomförd skadedokumentation kan vara avgörande när polis och åklagare utreder ett misstänkt brott där våld har förekommit, säger Anders Rietz.
Artikeln om skadedokumentation i Läkartidningen