Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest. Foto: Rättsmedicinalverket
Rättsgenetik arbetar ofta på uppdrag av socialtjänst och domstolar, bland annat vid faderskapstest/faderskapsutredning. Foto: Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket på Socionomdagarna

mer 2019-11-25

För femte året i rad medverkade Rättsmedicinalverket på Socionomdagarna på Älvsjömässan i Stockholm. Förutom en monter där besökarna kunde ställa frågor så medverkade experter från myndigheten i tre seminarier

Cirka 1500 personer besökte mässan och Rättsmedicinalverket medverkade för att bland annat informera socionomer om våra faderskapsundersökningar och drogtester men också för att visa upp oss som arbetsgivare.

Seminarier om psykopatiska drag, internetdroger och dödligt partnervåld

På Rättsmedicinalverket arbetar experter inom olika ämnen som också forskar och kan bidra till samhällsdebatten. Tre av våra medarbetare medverkade i olika seminarier under Socionomdagarna.

Marianne Kristiansson, överläkare och professor i rättspsykiatri medverkade i seminariet ”Hur känner vi igen psykopatiska drag utanför fängelsemiljöer” tillsammans med Karolina Sörman.

De gjorde en historik tillbakablick på begreppet psykopati / psykopat och menade att begreppet psykopati har urholkats och används mer slarvigt idag än tidigare.

– Det är mer intressant att prata om psykopatiska drag istället för begreppet psykopati som är ganska komplext, sade Marianne Kristiansson.

Robert Kronstrand är professor i toxikologi och föreläste på ämnet ”Internetdroger – var befinner sig Sverige nu?”

Han berättade att Rättsmedicinalverket ser färre positiva resultat från internetdroger och att antalet nya droger är färre i år jämfört med tidigare år.

– Internetdroger är stort samhällsproblem men på Rättsmedicinalverket ser vi nu att det är färre som dör idag jämfört med 2015-2017 då dödsfall orsakade av fentanylanaloger låg på samma nivå som heroin, sade Robert Kronstrand.

Shilan Caman är verksamhetsutvecklare på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning och forskar om dödligt partnervåld.

Hon berättade att 25-30% av det dödliga våldet är partnerrelaterat och att gärningsmännen i de fallen i mindre utsträckning har kriminell bakgrund jämfört med dem som står för det övriga dödliga våldet.

– Män som begår partnerrelaterat våld är generellt äldre och mindre socialt belastade än de som dödar andra, sade Shilan Caman.