Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
rmv-visby-almedalen
Visby

Rättsmedicinalverket är på plats i Almedalen

mer 2018-06-26

Dödligt våld, nätdroger och barn som växer upp i kriminella miljöer. Det är några av de ämnen som Rättsmedicinalverkets experter talar om under Almedalsveckan.

Niklas Långström , kvalificerad analytiker på avdelningen för rättspsykiatri, medverkar i två seminarier anordnade av Polisen:

Barn som växer upp i kriminella familjer

En paneldebatt om vilka aspekter som påverkar att människor söker sig till kriminalitet, men även vilka insatser samhället behöver prioritera och utveckla för att hjälpa barn som riskerar att söka sig till den kriminella banan.

Läs mer om seminariet

Tid och plats: Måndagen 2 juli, klockan 13.15-14.00. Hamnplan, H205

Våldtäkt – varför leder inte fler brott till åtal och fällande dom?

Andelen polisanmälda våldtäkter som leder till åtal och fällande dom är låg och istället läggs många utredningar ner. I seminariet diskuteras varför dessa brott är så svåra att utreda och vad den nya lagen av samtycke innebär.

Läs mer om seminariet

Tid och plats: Onsdagen 4 juli, klockan 13.15-14.00. Hamnplan, H205

Niklas Långström

Shilan Caman, verksamhetsutvecklare på avdelningen för rättspsykiatri medverkar i ett seminarium anordnat av Brottsförebyggande rådet:

Dödligt våld – ett livsviktigt förebyggande

Dödligt våld sker ofta i bostadsmiljö, mellan personer som känner varandra och utan vittnen, vilket påverkar möjlighet till insyn och ingripande i ett akut skede. Ett panelsamtal om psykisk sjukdom och alkoholmissbruk; arbete mot våld i nära relation samt polisens utmaningar rörande skjutvapenvåld.

Läs mer om seminariet

Tid och plats: Fredagen 6 juli, klockan 09.30-10.30
. E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Lokal E31

Shilan Caman

Robert Kronstrand, professor i rättstoxikologi och forskningsstrateg medverkar i ett seminarium anordnat av Polisen:

Fentanyler – nätdrogerna som dödar

Fentanyler är farliga, svårdoserade och extremt potenta. Dessutom lagliga. Det uppstår hela tiden nya varianter av fentanyl som kan köpas fritt på nätet och som dödar hundra personer per år. Hur ska polisen och övriga samhället komma åt problemet?

Läs mer om seminariet

Tid och plats: Onsdagen 5 juli, klockan 12.00-12.45. Hamnplan, H205

 

rmv-robert kronstrand porträtt
Robert Kronstrand, forskningsstrateg Rättsmedicinalverket. Foto; John Henzlert

Vilket seminarium ska du delta i under Almedalen?

Jag deltar i Polisens seminarium om nätdroger på torsdag.

Vad ska du tala om?
Jag ska tala om fentanyler utifrån Rättsmedicinalverkets perspektiv. Vad som händer i kroppen när man använder fentanyl, vilka olika varianter som finns på marknaden och hur vi samarbetar med polisen och andra myndigheter för att komma åt problemet.

Hur kommer det sig att du har valt det ämnet?’
Det är polisen som arrangerar seminariet. Jag är med i paneldebatten i egenskap av expert  på fentanyl och fentanylanaloger.

Om jag säger Gotland vad tänker du på då?
Gotland. Då tänker jag på Lennart Rammer, professor i rättsmedicin och författare. men jag tänker också på kaniner, de ska väl vara rikt förekommande på Gotland. Det tredje jag tänker på är Almedalsveckan och Olof Palme.