Nya föreskrifter om rättsintyg
mer 2024-09-27Rättsmedicinalverket (RMV) är den myndighet i Sverige som ansvarar särskilt för att utfärda rättsintyg. Det finns dock fall när detta istället görs av läkare eller tandläkare inom hälso- och sjukvården. Nu har RMV utfärdat föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
Ett rättsintyg är ett skriftligt medicinskt utlåtande av en läkare som hämtas in av Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten för att användas i en brottsutredning eller som bevis i en rättegång i anledning av brott. Ett rättsintyg kan utfärdas över både målsägandens och den misstänktes skador eller andra relevanta fynd och kan baseras på en kroppsundersökning eller på handlingar, till exempel patientjournaler och fotografier.
Huvudregeln är att rättsintyg ska hämtas in från rättsläkare anställda vid RMV. Det finns dock situationer när rättsintyg får hämtas in från annan läkare med tillräcklig kompetens.
Av Statskontorets rapport Utvärdering av rättsintygsreformen (2018:4 s. 65 f.) framgår dock att rättsintyg som utfärdas av andra läkare inom hälso-och sjukvården riskerar att brista i kvalitet och i objektivitet vid bedömningen av personskador.
Föreskrifter för att skapa större enhetlighet och ökad kvalitet
Mot bakgrund av den stora betydelse ett rättsintyg kan få för en enskild person under en förundersökning och i en efterföljande brottmålsprocess har RMV därför bemyndigats att, efter att ha gett Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Socialstyrelsen tillfälle att yttra sig, meddela föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
– Syftet med föreskrifterna är att skapa en större enhetlighet och att öka kvaliteten på de rättsintyg som utfärdas av läkare inom hälso- och sjukvården, kommenterar Johan Lidman, biträdande chefsjurist vid Rättsmedicinalverket som ansvarat för framtagandet av de nya föreskrifterna, tillsammans med representanter från myndighetens rättsmedicinska avdelning.
Rättsmedicinalverkets föreskrifter (HSLF-FS 2024:21) om rättsintyg träder i kraft den 15 november 2024 och publiceras i Socialstyrelsens gemensamma författningssamling avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.