Första avsnittet av Rättsmedicinalverkets podd
mer 2019-06-11Avsnitt ett, av podden, Döden hjärnan och kemisten, handlar om tungt kriminella med psykisk ohälsa. Specialistläkaren Niklas Långström berättar om tecknen som visar sig tidigt i livet, för en människa i riskzonen att bli kriminell.
Personlighetsstörningar, dålig impulskontroll, känslomässig flackhet, diverse psykiska problem och missbruk, det är faktorer som driver på en kriminell livsstil, menar Niklas Långström.
Med bakgrund som forskare och professor i psykiatrisk epidemiologi har han bland annat forskat om riskfaktorer för kriminalitetsutveckling. Han har också varit verksam som barn- och ungdomspsykiater och arbetat på Rättsmedicinalverket som kvalificerad analytiker.
Under sitt yrkesliv har han hjälpt många barn och unga att må bättre och att leva ett ordnat liv. Niklas har djupa kunskaper och långtgående erfarenheter om vad som får barn och ungdomar att slå in på den kriminella banan.
I det första avsnittet av podden Döden hjärnan och kemisten, berättar Niklas om tidiga tecken som kan avslöja hur en ung människa är i riskzonen att leva sitt liv på fel sida om lagen. Mycket i avsnittet handlar om hur familj, vänner, skolpersonal, myndigheter och andra vuxna ska känna igen, förstå och tolka förstadiet till en kriminell livsstil? Tecknen kan faktiskt visa sig redan innan skolåldern.
Läs mer om podden och lyssna på Podbean